Diş Sağlığı

Dengeli Beslenme Neden Önemlidir?
Yetersiz beslenme dişeti hastalığına ve diş çürüklerine yol açabilir. Karbonhidrat, şeker ve nişasta açısından zengin gıdalar, diş minesine zararlı olan plak asitlerinin oluşumuna neden olur. Bunun sonucunda, bu asitler minenin yumuşamasına ve çürük oluşmasına neden olabilir.
Parlak Bir Gülüş için Dört Adım
1. Günde en az iki defa dişlerinizi florürlü bir diş macunu ile, özellikle kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan hemen önce fırçalayın. 2. Hergün diş ipi kullanın! 3. Günlük abur cubur atıştırma sayısını azaltın. 4. Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin.
Diş Fırçası Ne Sıklıkta Değiştirilmelidir?
Diş fırçanızı yıpranmaya başladığında ya da normal şartlarda her üç ayda bir değiştirmeniz gerekir. Buna ek olarak, belirli hastalıklar sonucunda fırçada yeniden enfeksiyona yol açabilecek mikroplar bulunduğundan bu dönemlerde fırçanın değiştirilmesinde fayda vardır.
Florür Nasıl Etki Eder?
Diş çürüklerini azaltmak için içme suyuna genellikle florür eklenir. 1930’larda, araştırmacılar doğal olarak florürlü içme suyu ile büyüyen insanların, florürlü su bulunmayan alanlarda, yaşayan insanlara göre üçte iki daha az çürük görüldüğünü tespit ettiler.
Ağız Kuruluğu
Ağız kuruluğuna sahipseniz; ağzınızı nemli tutmak için yeterli tükürüğünüz olmayabilir. Bu durum; sinirli, gergin ve stres altında olduğunuz zamanlarda görülebilir. Ağız kuruluğu, kişiyi rahatsız etmesinin yanında, ciddi problemlere yol açabilir veya ciddi bir medikal durumun varlığına işaret edebilir. Tükürük, besinleri sindirmeye yardımcı olur, dişleri çürükten korur, ağız içindeki bakterileri kontrol ederek enfeksiyonu önler, çiğneme ve yutmayı kolaylaştırır.
Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır?
Doğru diş fırçalama en az iki dakika sürse de çoğu yetişkin dişlerini bu kadar süre fırçalamaz. En az iki dakika fırçaladığınızdan emin olmanız için zaman tutabilirsiniz. Dişlerinizi doğru bir şekilde fırçalamak için kısa ve nazik hareketlerle fırçalayın, dişeti çizgisine özel önem gösterin ve dişlerin arka kısımlarına, bilhassa dolgu, kuron ve diğer restorasyonların çevresindeki alanlara ulaşmaya dikkat edin.

Diş Sağlığı

20 Yaş Diş Çekimi

18 yaşından itibaren çıkmaya başlayan, alt ve üst çenenin en arkasında yer alan üçüncü büyük azı dişlere 20 yaş dişi denmektedir. Halk arasında akıl dişi olarak da bilinmektedir. Her bir yarım çenede birer adet olmak üzere toplamda dört tanedir.Binlerce yıldır insanların yeme alışkanlıklarında gerçekleşen değişimden dolayı…

Daha Fazla Bilgi
Ağız Kokusu

Ağız kokusu toplumda büyük bir sorundur. Tahmin edilenden daha yaygındır ve sosyal ortamlarda sizi ve diğer insanları çok rahatsız eder. Her dört kişiden biri, ağız kokusu sorunuyla uğraşıyor. Ağız kokusundan şikayet eden bireyler sosyal hayatlarında kendilerine olan güvenlerini kaybedebilirler…

Daha Fazla Bilgi
Diş Ağrısı Nedenleri

Diş ağrısı hemen herkesin hayatı boyunca en az bir kere karşılaştığı, oldukça can sıkıcı ve sevimsiz bir durumdur. Ancak diş ağrısı çözümü olan ve çeşitli nedenlere bağlı gelişen bir rahatsızlıktır. Peki, diş ağrısı neden olur? Hangi durumlar diş ağrısını tetikler ve diş ağrısı nasıl çözülür? Diş Ağrısı Genel Olarak Üç Şekilde Gelişir…

Daha Fazla Bilgi
Dolgu Çeşitleri

Dişler iyi fırçalanmadığı, ağız bakımının kötü olduğu zamanlarda, dişlerin üstündeki plaklarda ve taşlarda (tartar) bulunan bakteriler “şeker” sayesinde hayatta kalırlar. Şekeri kullandıktan sonra oluşan asit, diş sert dokusunu yumuşatmakta, çürüğe neden olmaktadır…

Daha Fazla Bilgi
Diş Fırçası Kullanımı

Günlük ağız ve diş bakımı için diş fırçalamak kadar dişlerinizi nasıl fırçaladığınız da önemlidir.Macun sürdüğünüz diş fırçanızı 45 derece eğimli tutmalı, diş etinden dışarı doğru oval harektlerle dişlerinizi fırçalamalısınız…

Daha Fazla Bilgi
Diş İpi Kullanımı

Diş ipi, iki dişin arasında ve diş etinin altında diş fırçasının temizleyemediği plağı ve yemek artıklarını temizler. Bu bölgeler iyi temizlenmezse çürük ve diş eti problemleri oluşabilir; bu nedenle günlük diş ipi kullanımı çok önemlidir. Diş ipiyle dişlerinizi temizlemek için öncelikle yaklaşık 50 cm ip kopartın ve ipi iki parmağınıza doladıktan…

Daha Fazla Bilgi
Diş Eti İltihabı
Gingivitis, dişeti hastalığının ilk ve tedavisi en kolay aşamasıdır. Dişeti iltihabının nedeni, sürekli olarak dişlerin ve dişetlerinin çevresinde oluşan yumuşak, yapışkan, renksiz bakteri filmi olarak tanımlayabileceğimiz plaktır. Diş ipi kullanılmadığı ve dişler her gün fırçalanarak plak uzaklaştırılmadığı takdirde, plak dişeti dokusunu…

Daha Fazla Bilgi
Diş Hassasiyeti

Diş hassasiyeti, dentin hassasiyeti veya kök hassasiyeti için kullanılan genel bir terimdir. Sıcak, soğuk, tatlı, ekşi veya çok fazla asitli yiyecek ve içecekler; soğuk hava şartları dişlerinizin ağrımasına ya da hassaslaşmasına neden oluyorsa; dişleriniz hassas demektir. Diş hassasiyeti genellikle dişeti hastalıkları veya…

Daha Fazla Bilgi